Czarna sól to inaczej indyjska kala namak, czyli indyjska sól wulkaniczna. To powszechnie stosowana w Pakistanie, Indiach oraz innych krajach azjatyckich przyprawa. Zawiera chlorek sodu oraz śladowe ilości zanieczyszczenia siarczanów, siarczków, żelaza i magnezu, które przyczyniają się do występowania specyficznego koloru, smaku i zapachu soli wulkanicznej. Czym różni się ona od soli himalajskiej? Odpowiadamy!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/sol-czarna-czy-himalajska-ktora-jest-najzdrowsza/
Czarna sól – czym wyróżnia się od innych rodzajów soli?
Niektóre odmiany czarnej soli w rzeczywistości posiadają czarną barwę, ale wiele z nich taka nie jest. W swojej formie skalnej, barwa soli posiada odcień brązowo-różowy do głębokiego fioletu. Kiedy sól jest zmielona, staje się różowo-szary i lub jasno fioletowym kolorem. Po zmieszaniu z jedzeniem zyskuje barwę czarno-czerwoną z fioletowymi lub brązowymi odcieniami. Taki kolor soli występuje ze względu na siarczek żelaza.
Sól wulkaniczna posiada bardzo charakterystyczny zapach. Związki siarki powodują, że pachnie jak jajka na twardo lub zgniłe.
Nie jest to więc nic przyjemnego. Kiedy przechowywana jest w słoiku, zapach staje się bardziej delikatny. Dopiero po dodaniu i do żywności, staje się intensywny. Na początku jest bardzo silny, jednak z czasem zanika, a gotowe danie wcale nie pachnie zgniłymi jajami.
Czarna sól ma również charakterystyczny smak, przede wszystkim ze względu na obecność siarki. Smak został opisany jako porównywalny do żółtek jaj na twardo.
Indyjska sól czarna była niegdyś uważana za przyprawę czasów starożytnych. Zgodnie z wiedzą ajurwedyjska, ten rodzaj soli był uznawany za terapeutyczny. Był stosowany jako środek przeczyszczający i wspomagający problemy trawienne. Uważa się, że taki rodzaj soli może pomóc poprawić trawienie do dziś, zapewnić też działanie przeczyszczające i łagodzące wzdęcia.
Czym sól wulkaniczna różni się od soli himalajskiej?
Sól himalajska jest chemicznie podobna zawiera do 98% chlorku sodu. Reszta soli składa się z minerałów śladowych, takich jak potas, magnez oraz wapń. Nadaje soli jasnoróżowy odcień. Minerały wpływają również na to że sól himalajska smakuje inaczej, niż zwykła sól kuchenna. Minerały śladowe w himalajskiej różowej soli nadają jej różowy odcień, który uważa się do subtelnego różowego koloru. Drobno zmielona różowa sól wydaje się nieco jaśniejsza, niż grubszej wersji.
Co więcej sól himalajska znajduje zastosowanie jako składnik do peelingów ciała. Jedyne co trzeba zrobić, to wymieszać kilka łyżek soli z olejem kokosowym i kilkoma kropelkami olejku eterycznego.
Zobacz też: http://modelstory.pl/tapioka-czy-da-sie-przyrzadzic-z-niej-bubble-tea/