Wszystko co należy wiedzieć o parafinie

Na chwilę obecną o używaniu parafiny, czyli oleju mineralnego krąży wiele sprzecznych opinii, w tym skrajnie negatywnych oraz pozytywnych. Ta substancja posiada zawziętych sympatyków oraz fanów, ale również przeciwników.

Czy wiesz, czym jest parafina?

Parafina to mieszanka tak zwanych stałych węglowodanów nasyconych, które wydzielają się z ciężkich frakcji ropy naftowej o temperaturze wrzenia około 350 stopni Celsjusza, czyli inaczej mówiąc jest to po prostu oczyszczona ropa naftowa. Stosuje się ją nie tylko podczas wyrobu kosmetyków, ale również świec oraz papieru.

Liczne zalety parafiny

Jej stosowanie daje zauważalny i szybki efekt wygładzenia skóry, dlatego w obecnych czasach stały się bardzo popularne wśród kobiet zabiegi parafinowe na twarz. Jak wiadomo parafina tworzy na naszej skórze tak zwany film, który nie wnika w głąb skóry, ale niestety nie posiada żadnych składników odżywczych, jedynie skóra zostaje lekko natłuszczona. Skóra po takim zabiegu nie zostaje odżywiona a także nawilżona.

Zastosowanie parafiny w kosmetykach

W wielu kosmetykach stosuje się parafinę, która jest czysta chemicznie oraz topnieje w temperaturze około 45 stopni Celsjusza. Taka parafina charakteryzuje się ogromną pojemnością i utrzymaniem ciepła, dzięki temu jest stosowana w zabiegach leczniczych i okładach np. na plecy. Możemy wyróżnić parafinę ciekłą, twardą i miękką. A przy produkcji kosmetyków zazwyczaj wykorzystuje się parafinę ciekłą i miękką.

Podkłady i bazy

W takich kosmetykach jak bazy czy podkłady używanie parafiny jest dyskusyjną kwestią. Jak wiesz, dzięki zastosowaniu parafiny w podkładach nasza twarz będzie wyglądać na wygładzoną oraz bez widocznych porów. Dzieje się tak dlatego że taki podkład pozostawia na naszej skórze ciężką warstwę, która wnika niestety we wszystkie mikroskopijne wgłębienia. Używanie takich podkładów niestety może doprowadzić do zaczopowania ujść gruczołów występujących na twarzy, co z kolei prowadzi do powstania zaskórników, ponieważ usuwanie łoju zostaje uniemożliwione. A nadmierne i długotrwałe stosowanie produktów z parafiną jak bazy czy podkłady spowoduje rozszerzenie porów, co niestety nie jest estetyczne.

Wpływ parafiny na różne typy skóry
To czy parafina może wyrządzić krzywdę naszej skórze, zależy to od jej typu. Jeśli kobieta jest posiadaczka skóry która jest skłonna do wyprysków i trądziku, mieszana bądź tłusta, stosowanie kosmetyków spowoduje dodatkowe powstawanie problemów skórnych, a także pogorszenie stanu naszej cery. Natomiast olej mineralny ujawni swoje korzystne właściwości jeśli skóra jest atopowa, wrażliwa czy też dziecięca. Ponieważ zapewni jej ochronę przed wysuszeniem, nie podrażni jej czy też nie wywoła reakcji alergicznych.

Korzyści dla włosów

Kobiety ze słabymi i cienkimi włosami nie powinny wybierać kosmetyki do włosów z parafiną, ponieważ spowoduje ona ich nadmierne obciążenie oraz może doprowadzić do ich wypadania. Złym pomysłem jest również stosowanie takich kosmetyków w przypadku osób , które mają skłonność do łupieżu oraz przetłuszczania się włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *